EnergiaInfo

EnergiaInfo

Villamosenergia - Hogy állunk a megújuló erőforrások használatával?

2014. november 29. - R4C

„Szél van, nap van,
Víz van, termál sok van
De ezeket alig használjuk”

                                                                     /Belga – Energia, Megyék, Népesség/

Világszerte sok szó esik manapság a megújuló energiaforrások szerepének növeléséről és fosszilis tüzelőanyagoktól való függés csökkentéséről. Ebben éllovas szerepre kíván törni az Európai Unió, melynek 2020-ig tartó keretprogramja ambiciózus célokat határoz meg tagországai számára. Ezzel összhangban a Nemzeti Energiastratégia a megújuló energiaforrások összes felhasználáson belüli arányát 2020-ra 14,65%-ban határozta meg. Laikus érdeklődőként felmerült bennem a kérdés: vajon hol állunk jelenleg, és milyen fejlődést hozott az elmúlt pár év?

Forrásként fellapoztam a MAVIR honlapjáról elérhető „A villamosenergia-rendszer közép- és hosszú távú forrásoldali kapacitásterve” elemzések közül a 2007-es és a 2014-es kiadásokat.

Table1.jpg

Első ránézésre vékonynak tűnhet a 3,13%-os jelenlegi érték, azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy a biomassza elégetéséből származó energia is megújulónak minősül. (Ezt a témakört talán érdemes később boncolgatnunk). Így máris 4,59%-ra ugrottunk a megújuló energiaforrások felhasználásának tekintetében.

Illetve fontos tudnunk, hogy a már említett 14,65%-os célérték egészen pontosan egy általános célkitűzés a 2020. évi teljes bruttó energiafelhasználáson belül a megújuló energiaforrásokból származó energiára vonatkozóan, mely eltérő részarányokból áll össze:

  •          fűtés és hűtés (2020-ra 18,9%)
  •          a villamos energia (10,9%)
  •          közlekedés (10%)

És hogyan fogjuk elérni a mágikus 10,9%-ot hat éven belül? Egyrészt az energiahatékonyság növelésével (vagyis az abszolút megújuló értékek nem nőnek jelentősen, miközben a teljes áramfelhasználás csökken), másrészt a meglévő kapacitások jelentős bővítésével lehetséges a cél elérése.

A lenti táblázat kiindulásként 2019-re és 2020-ra adja meg az előirányzott beépített teljesítőképességet Magyarország megújuló energia hasznosítási cselekvési terve alapján:

Table2.jpg

 A számokból látható, hogy elsősorban a szél- illetve a biomassza-erőműveknek jutna jelentősebb szerep a megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművek közül. Viszonyításként egy átlagos szélerőmű turbina 1-2 MW energia teljesítménnyel bír. Ilyenből kellene pl. 2-400 darab :-)

 

wind turbines.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://energiainfo.blog.hu/api/trackback/id/tr26944075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása