EnergiaInfo

EnergiaInfo

A háztartási villamosenergia-fogyasztásról - Mi mennyi?

2014. december 14. - R4C

Korábban olvashattunk már arról, hogy milyen forrásokból jön a Magyarországon felhasznált éves 43 TWh villamosenergia. De ehhez mennyiben járulunk hozzá átlagos otthoni fogyasztóként a háztartásainkkal? És milyen a magyar háztartások villamosenergia fogyasztása más európai országokhoz képest? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat az alábbi cikkben.

A háztartási villamosenergia fogyasztás csak egy részét képezi a teljes magyar összfogyasztásnak, sőt ez a kisebb rész az ipari fogyasztás mellett. Az alábbi diagramon a MAVIR kimutatása alapján láthatjuk, hogyan oszlott meg a 36,26 TWh nettó fogyasztás (ennyi marad a 43 TWh-ból az erőművi önfogyasztás és a hálózati veszteségek után).

Éves nettó villamosenergia-fogyasztás a három összevont szektorban

eves_villamosenergia-fogyasztas_megolszlasa_2013.PNG

A 10.580 GWh háztartási felhasználás háztartásonként 2577 kWh, illetve fejenként 1064 kWh villamosenergia fogyasztást jelent. (A 2011-es népszámlálási adatok felhasználva: 4 105 708 háztartás és 9 937 628 fő lakosság.)

1064 KWh / fő / év: vagyis napi átlag 2,91 kWh villamosenergiát használunk otthon. Ez annyi, mint ha 6 darab ma már nehezen beszerezhető 100W-os villanykörtével világítanánk minden nap 5 órán keresztül. Szerencsére ennél árnyaltabb a helyzet, a villanykörték is kevesebbet fogyasztanak, és a fenti teljesítmény oszlik el az összes háztartási gépünkre és világításra.

A kilowatt-órákkal való dobálózás után azonban a háztartási villamosenergia-fogyasztás költsége talán már kézzelfoghatóbb mindannyiunk számára a havi villanyszámla befizetés alapján. De mik az átlagértékek?

Vegyük az ELMŰ jelenlegi díját (bruttó 38,44 - 39,44 Ft/kWh), ezzel az átlag 2,42 fős magyar háztartás havi 8590 Ft-ot, éves szinten pedig 102.690 forintot fizet villamosenergia számlára.

És vajon hol állunk fogyasztásunkkal a régióhoz képest?

eu_-_vill_energ_fogyasztas_tablazat_1.PNG

2010-es állapotok szerint Magyarországon az egy főre jutó háztartási villamosenergia-fogyasztás meghaladja a 2004-óta az EU-hoz csatlakozott 12 állam átlagát, amely 916 KWh/fő. Ennek nagyjából kétszerese volt 2010-ben az maradék 15 állam átlagfogyasztása 1886 KWh/fővel.  (2012 - EC Energy Efficiency Status Report)

Érdekes látni a grafikonról a kiugróan magas svéd és finn értékeket, mely már közelít a világon legmagasabb kanadai és amerikai fogyasztási értékekhez. (Ennek ellenére az európai átlagnál kisebb a svéd szén-dioxid kibocsátás – 2012-ben fejenként 5.1 tonna, szemben az EU átlag 7.9 tonnával – köszönhetően annak, hogy a megtermelt áram 78%-s atom- és vízierőművekből származik.)

A svéd és finn értékeket kiemelve már a többi ország is jobban összehasonlíthatóvá válik:

eu_-_vill_energ_fogyasztas_tablazat_2.PNG

Zárszóként talán érdemes megemlítenünk, hogy az elmúlt években az energiahatékonysági intézkedések előtérben kerülésével megtört a korábbi egyenletes növekedési ütem az egy főre jutó háztartási villamosenergia felhasználás terén, így a mai értékek nem térnek jelentősen a 2010-es adatoktól. 

A bejegyzés trackback címe:

https://energiainfo.blog.hu/api/trackback/id/tr26982617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása