EnergiaInfo

EnergiaInfo

Hány lakóház tetején pihen napelemes panel Magyarországon?

2014. december 07. - R4C

A minap belebotlottam egy információba, mely szerint az Egyesült Államokban már több mint fél millió otthon vagy vállalkozás van felszerelve napelemes rendszerrel (összesen 15.900 MW kapacitás teljesítményben).

Vajon hol állhat ehhez képest az EU és Magyarország?

Kiindulásként érdemes tisztáznunk, hogy csak a fotovoltaikus napelemes rendszereket vizsgáljuk, ettől eltérőek a hőenergián alapuló napkollektoros rendszerek, illetve a koncentrált napenergia erőművekkel. (utóbbi kapcsán egyre gyakoribbak a gyenge megtérüléssel kapcsolatos hírek és aggályok)

Először vessük egy pillantást a globális helyzetre a European Photovoltaic Industry Association adatai alapján:

  • 2013-ban 38.5 GW újonnan telepített fotovoltaikus napelemes kapacitással bővült világszinten az összesen már 138.9 GW kapacitást elérő globális fotovoltaikus napelemes kapacitás, míg 2012-ben a bővülés 30 GW-os volt. A nagyságrendeket érzékeltetve: a teljes magyar energiatermelési kapacitás 8.6 GW, míg világszinten nagyságrendileg 6000 GW körül lehet, vagyis a napenergiás kapacitás 2-3% körül lehet a teljes energia palettán. Ezzel együtt a napenergia a víz és szélerőművek mögött továbbra a harmadik legfontosabb megújuló energiaforrás globális szinten.
  • Ázsia megelőzte Európát, a 2013-az új napelemes telepítések 56%-át reprezentálva.
  • A legtöbb napelem telepítés Kínában történt, 11,8 GW kapacitás értékben, ezt követte Japán (6,9 GW) és az Egyesült Államok (4,8 GW)
  • Európában 11 GW kapacitás került csatlakoztatásra a hálózathoz, jelentősen csökkenve a 2012-es 17,7 GW és a 2011-es 22,4 GW-hez képest. Továbbra is Németország jár az élen, 2013-ban 3,3 GW-tal bővül a napelemes kapacitás.

A jelentős európai csökkenés hátterének egyik oka a politikai döntések következtében megfogyatkozott támogatások mértéke: a legerősebb zuhanás Belgium (600 MW-ről 215 MW) és Franciaországban (1115 MW-ről 613 MW-re) történt.

Szemléletes az alábbi ábra, mely bemutatja a jelenlegi európai állapotokat napelem sűrűség terén, azaz egy lakosra vetítve hány Watt napelemes kapacitással rendelkeznek a régiók:

pv_capacity_per_capita_in_europe_2013.PNG

legend_installations_data_1.PNG

Itt már láthatjuk, hogy lakosonként kb. 2W kapacitásunk van (vagyis egy villanykörtében lévő izzó töredéke). Magyarországon 22 MW (a MAVIR szerint 25 MW) napelemes kapacitás van felszerelve, melyet 2020-ig 63 MW-ra tervezünk növelni. A jelenlegi 22 MW-nak:

  •          50% kereskedelmi
  •          15% ipari
  •          35% lakóházakra van építve

Vagyis nagyjából 7,7 MW kapacitás származik a lakóházakra felszerelt napelemekről. Innen már csak becslések alapján tudunk továbblépni: amennyiben átlagos lakossági 2-3 kW-os rendszert feltételezünk, akkor vélhetően 3850-2560 lakóépületre kerülhetett 2013-ig napelemes rendszer. Így valószínűleg nem állunk messze a valóságtól, ha azt mondjuk, hogy Magyarországon 2-4000 lakóház rendelkezik a tetejére szerelt kisebb-nagyobb napelemes rendszerrel.

Természetesen, ha bárki ennél pontosabb információval rendelkezik, örömmel fogadom :-)

Ha pedig valakit érdekel a matek, mennyire éri meg manapság napelemeket telepíteni, az alábbi cikkben behatóan ismerkedhet a számokkal (a válasz röviden: egyre inkább megéri).

A bejegyzés trackback címe:

https://energiainfo.blog.hu/api/trackback/id/tr666964437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása