EnergiaInfo

EnergiaInfo

Visszaveti-e az olcsó olaj a megújulókat?

2015. március 15. - R4C

Hogyan hat az utóbbi hónapok alacsony olaj ára a megújuló energiaforrások felhasználásának terjedésére? Visszaveti, vagy netán megfojtja-e az olcsó olaj a szárnybontogató napelemes piacot?

A válasz rövid és egyértelmű: Nem. De miért is?

Az olajat főként a közlekedésben használjuk fel, míg a megújulók elsősorban a villamos-energia termelésben érintettek. Így a két energiaforrás nem igazán versenyez egymással: az olaj túl értékes ahhoz, hogy villamos-energiát állítsunk elő az elégetésével - különösen a széleskörű alternatív felhasználási lehetőségeit tekintve - még 50 dollár alatti hordónkénti ár esetén is.

Az alábbi diagramon az Egyesült Államok példáján keresztül láthatjuk, hogy a kőolaj közel háromnegyede a közlekedésben kerül felhasználásra:

nyers_koolaj_felhasznalasa_1.PNG

Forrás: U.S. Energy Information Administration

A napenergia elsősorban a szénnel, földgázzal és az atomenergiával versenyez. Mint a megújuló energiaforrások legújabb generációja, a teljes energia mix kevesebb mint 1%-át teszi ki világszerte, azonban 2050-re a Nemzetközi Energia Ügynökség előrejelzései alapján a legjelentősebb energiaforrássá fog válni.

Ennek fő oka az, hogy a napelem egy technológia, nem pedig egy üzemanyag.
Méghozzá egy egyszerű technológia, amihez milliók értenek. Miközben ezt a cikket olvasod, a világ valamelyik részén valaki épp otthon bütykölget (vagy egy laborban kísérletezik) és egy újabb kis fejlesztéssel tovább javítja a napelemek hatásfokát. És ugyanez történik holnap és holnapután is. Emiatt az elmúlt néhány évben rohamosan emelkedett a napelemek hatásfoka és csökkent a költségük, melyet a Bernstein Research Commodities and Power című kiadványában az alábbi ábrán illusztrál:

bernstein_chart_magyarul.png

Energiaforrások ára ($) / millió brit hőmennyiség

A fenti ábra bemutatja a különböző energiaforrások árát az 1940-es évektől kezdve. A kakukktojás a napelemes technológia, ami csak pár éve lépett a piacra. A kezdeti magas árak olyan gyorsan esnek, hogy pár éven belül megelőzi a legolcsóbb fosszilis energiahordozókat: a szént és a földgázt. Azon a néhány területen, ahol közvetlenül versenyez az olajjal, az olajnak nem sok esélye marad. 

Természeten érdekes kérdés, mikor jutunk el oda, hogy a megújulók a közlekedésben is kiválthatják a kőolaj származékokat. Hosszú távon a fenntartható jövő érdekében egyértelmű a képlet: az olajat arra kell használni, hogy hasznos dolgokat készítsünk belőle, nem pedig elégetve energiát nyerni belőle.

Aki szeretne jobban elmélyülni a témában, annak ajánlom az alábbi forrásokat:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://energiainfo.blog.hu/api/trackback/id/tr247272485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása